Актуелно

Тим за сколиозу

Сколиоза

У СБЦПРН формиран је тим за сколиозу од фебруара 2022. године. Чланови тима за сколиозу су специјалиста физикалне и рехабилитационе медицине, ортопед, физиотерапеут и ортотичар. Тим ради сваке среде у недељи. Координатор тима је др Сања Димитријевић, завршила је више едукација ISST Института у Немачкој по Шрот (Schroth) методи, специјализоване за неоперативни третман деформитета кичменог стуба, затим наставља даље едукације из ове области у Италији усавршавајући се на ISICO Институту у Милану и учећи о кичменом стубу од реномираних стручњака из целог света.

Сколиоза је комплексна тродимензионална деформација кичменог стуба. Јавља се најчешће у периоду интензивног раста и развоја (адолесцентска идиопатска сколиоза), али може бити чест пратилац неуролошких обољења, међу којима је и церебрална парализа (неуромускуларна сколиоза). Тренутно лечење сколиозе обухвата физиотерапеутске вежбе специфичне за сколиозу, ортотисање (мидер) или операцију.

Сколиоза пре и после

Поносни смо што имамо цео тим лекара, физиотерапеута и ортотичара који су едуковани за неоперативни третман сколиозе по Шрот методи. Лечење пацијената се спроводи према актуелним смерницама Интернационалног научног удружења за ортопедско и рехабилитационо лечење сколиозе (SOSORT).

© 2024 Специјална болница за церебралну парализу и развојну неурологију (СБЦПРН) Веб дизајн и програмирање Тацит